Linkovi

Proslava Dana nezavisnosti: Tenkovi, avioni i balon "bebe Trampa"


Pripreme za proslavu Dana nezavisnosti u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Pripreme za proslavu Dana nezavisnosti u Vašingtonu

Vašington se sprema za još jednu tradicionalnu proslavu Dana nezavisnosti od Britanije. Međutim ovog 4. jula, tradicija se menja, jer je predsednik Donald Tramp rešio da održi govor kod spomenika Abrahamu Linkolnu, uz prisustvo tenkova i prelete borbenih aviona

Nekim Amerikancija se to dopada, a drugi ga kritikuju da bukvalno otima dojučerašnje nepolitičko slavlje za svoju kampanju za predsedničke izbore sledeće godine.

Vojni tenkovi, oklopna vozila, naleti borbenih aviona, nisu tipični za proslavu Dana nezavisnosti, niti bi predsednik tom prilikom držao govor.

Tenkovi na ulicama Vašingtona pred proslavu Dana nezavisnosti
Tenkovi na ulicama Vašingtona pred proslavu Dana nezavisnosti

Predsednik Tramp, međutim, želi slavlje kao nikada do sada, i kaže da time odaje počast američkoj vojsci. Kritičari ga optužuju da politizuje praznik koji je tradicionalno ujedinjavao sve Amerikance. Neki, pak, jedva čekaju da ga vide.

“On je predsednik i ima obavezu da se obraća narodu. Ako želi to uradi sa stepeništa spomenika LInkolnu, meni je to skroz u redu!”, kaže Džon Vajg iz Kanzasa.

Neki Amerikanci, međutim, postavljaju pitanje koliko će poreske obveznike koštati vojna parada i smeta im Trampova ideja demonstracije vojne sile.

Balon koji prikazuje Donalda Trampa kao bebu u pelenama u Londonu
Balon koji prikazuje Donalda Trampa kao bebu u pelenama u Londonu

Trampovi protivnici dobiili su dozvolu da unesu ogromni balon “bebu Trampa” u politički centar Vašingtona. Turisti će možda imati više spektakla nego što su očekivali.

“Pošli smo na tronedeljno proputovanje iz Kanzas Sitija u Misuriju, sad smo ovde da gledamo vatromet na 4. jul”, kaže Džejson Balar, turista iz Mizurija.

Vatromet za 4. jul najspektakularniji je u Vašingtonu Tramp je obećao da će biti “najveći ikada”.

Tradicionalni vatromet iznad spomenika Abrahamu Linkolnu i Džordžu Vašingtonu, 4. jula 2017.
Tradicionalni vatromet iznad spomenika Abrahamu Linkolnu i Džordžu Vašingtonu, 4. jula 2017.

Predsednik SAD je inače je bio jako imresioniran vojnom paradom na Danu bastilje 2017. u Parizu i odmah rekao da želi tako nešto i u Vašingtonu.

Tokom sastanka G20 u Japanu, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao ga je na paradu na Dan pobede sledeće godine na moskovskom Crvenom trgu. Putinov saradnik Jurij Ušakov kaže da je Trampu ta ponuda zanimljiva.

“Pozvali smo predsednika Sjedinjenih Država u posetu proslavi 75 godina pobede u Drugom svetskom ratu 9.maja sledeće godine. Predsednik je reagovao veoma pozitivno”, rekao je Putinov savetnik Jurij Ušakov.

XS
SM
MD
LG