Linkovi

Učestali napadi na novinare u Srbiji


Vukašin Obradović- Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS)
Vukašin Obradović- Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS)

Proteklih dana u Srbiji je fizički napadnuto nekoliko novinara. Po rečima predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vukašina Obradovića, od 2008. godine na novinare u Srbiji izvršeno 353 verbalnih i fizičkih napada.

Samo ove godine, uključujući i nedavni napad na novinara agencije Beta Živka Perišića u Gornjem Milanovcu, napadnuto je devet novinara. Obradović kaže da napadi na novinare dobijaju na intenzitetu iz više razloga, a jedan od glavnih je veliki broj do sada nerasvetljenih slučajeva.

“Imamo problema sa sudskom praksom, čak i u vrlo jasnim slučajevima kada se napadač otkrije. Sudska praksa u Srbiji je takva da napadači dobijaju minimalne kazne, što prosto deluje stimulišuće, eventualnim nasilnicima.

Treći efekat, zapravo prateći u svim ovim događajima, je taj što i političari gaje jednu atmosferu linča. Poslednji primer smo imali sa Veljom Ilićem i njegovim verbalnim napadom na novinarku CINS-a , posle koga se on izvinjavao i slao ruže.

Bez obzira na sve to stvara se jedna vrlo nepovoljna atmosfera u kojoj novinari postaju žrtve svakog onog ko je nezadovoljan njihovim radom.

Mi smo jako nezadovoljni postupanjem policije i istražnih organa u slučaju Davora Pašalića, novinara Foneta, koji je pre nedelju dana napadnut. Ovaj slučaj ima posebnu dimenziju jer je on zverski pretučen uz povike ustašo, Hrvatu itd. Dakle ovaj slučaj je imao i nacionalistički prizvuk.

Za sada dobijamo neka nemušta saopštenja iz policije, ali se ipak nadamo da će za nas ovaj veoma važan slučaj napada na kolegu Pašalića biti rasvetljen. Verujemo da bi u suprotnom bila poslata veoma, veoma opasna poruka. Ponavljam, ovaj slučaj osim klasičnog fizičkog nasilja nad novinarom ima i jednu drugu pozadinu, za koju smo mislili da je iza nas, ali očigledno da neka vremena još nisu prošla”, zaključuje Obradović.

XS
SM
MD
LG