Linkovi

Nova Trampova zabrana putovanja stiže sledeće nedelje


Arhiva - Međunarodni putnici pristužu na aerodrom Logan u Bostonu, Masačuses, nakon predsedničke uredbe o zabrani putovanja 30. januara 2017. (REUTERS/Brian Snyder - RTX2YWC4)
Arhiva - Međunarodni putnici pristužu na aerodrom Logan u Bostonu, Masačuses, nakon predsedničke uredbe o zabrani putovanja 30. januara 2017. (REUTERS/Brian Snyder - RTX2YWC4)

Administracija predsednika Donalda Trampa planira da izda novu uredbu kako bi zamenila suspendovanu zabranu putovanja za sedam muslimanskih zemalja i privremeno zabranila ulazak većine izbeglica.

U obraćanju Devetom oblasnom apelacionom sudu u četvrtak, vladini pravnici zatražili su od suda da ne razmatra privremeno suspednovanu zabranu putovanja, tvrdeći da će umesto nje biti izdata nova uredba.

"Čineći tako, predsednik će otvoriti put za momentalnu zaštitu zemlje radije nego da dalje vodi potencijalno dugotrajni spor", kaže Sekretarijat za pravosuđe u svojom dopisu.

Na pres konferenciji u četvrtak, predsednik Tramp je rekao da će nova uredba, koju će potpisati sredinom nedelje, "sveobuhvatno zaštititi našu zemlju". Dodao je, "biće uvedene ekstremne provere i već su uvedene na mnogim mestima".

Tramp je rekao da se nova uredba priprema u svetlu odluke Devetog okružnog suda od 9. februara u kojoj je sud odbio da ukine privremenu suspenziju uredbe koja je uvedena 3. februara.

"Imamo neke od najboljih pravnika u zemlji koji rade na tome i nova uredba će biti skrojena u skladu sa odlukama koje smo dobili od suda, OK?", rekao je Tramp, nazivajući 29 stranica dugu odluku suda "vrlo lošom odlukom".

Tramp je naveo da niži sud, koji je razmatrao ustavnost originalne uredbe od 27. januara, može da nastavi. "Dakle, ići ćemo dalje jednom stazom i nadam se da ćemo pobediti u tome. U isto vreme, izdaćemo novu, sveobuhvatnu uredbu kako bismo zaštitili naše ljude", rekao je on.

Niži sud u Sijetlu, pod predsedavanjem oblasnog sudije Džejmsa Robarta, suspendovao je predsedničku uredbu na teritoriji cele države nakon što je savezna država Vašington osporila njenu legalnost. Ta uredba je zabranjivala putovanje iz Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Somalije, Sudana i Libije. Takođe je zabranjivala ulazak svim izbeglicama na rok od 90 dana, a izbeglicama iz Sirije trajno.

Suspenziju je podržalo veće troje sudija Devetog oblasnog suda prošle nedelje.

Zabrana putovanja izazvala je haos na američkim aerodromima dok je bila na snazi.

XS
SM
MD
LG