Linkovi

Mala kompanija smanjuje troškove za eksperimente na Mesecu


Posada Apoloa 16 snimila je pojavljivanje Zemlje ručnom Haselblat kamerom tokom druge misije na Mesecu.
Posada Apoloa 16 snimila je pojavljivanje Zemlje ručnom Haselblat kamerom tokom druge misije na Mesecu.

Kompanija Skorpijus, posvećena jeftinijim svemirskim lansirnim sistemima, učestvovaće u predstojećoj misiji slanja modula bez posade na Mesec. To je jedna od mnogih malih kompanija koje se nadaju da će imati ulogu u budućoj bazi na Mesecu.

Radnici u Skorpijusu prave ploču od ugljeničnih vlakana za rezervoar, koji će modul Nova Ce IM-1 poneti ka površini Meseca u junu ove godine. Kompanija Torens, sa sedištem u Kaliforniji, smanjuje troškove za naučnu misiju koja će vršiti eksperimente na Mesecu, tako što joj pruža čvrst, lagani rezervoar za gorivo koji je otporan na ekstremno niske temperature.

Markus Rufer, predsednik kompanije Skorpijus kaže da rezervoar koristi tečni metan i tečni kiseonik za stvaranje pogona, za razliku od nekih veoma toksičnih tečnosti koje se tradicionalno koriste.

Pomoć malih kompanija budućoj misiji ka Mesecu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Modul Nova-Ce je dizajnirala kompanija iz Teksasa pod nazivom Intuitiv Mašins, a podaci koje prikupi će biti podrška međunarodnom programu Artemis, koji predvodi američka svemirska agencija NASA i koji će vratiti ljude na Mesec već 2025, prvi put od 1972. Blizu južnog pola meseca, modul će sprovesti eksperimente koji će, između ostalog, pomoći budućim posadama da izvlače resurse sa mesečevog tla. Inženjeri i tehničari u Skorpijusu se oslanjaju na genijalnost, a ne na veliki budžet za istraživanje.

“Zato što smo mali i spretni, uspeli smo da proizvedemo rezervoar koji im je bio potreban u roku i po traženoj ceni. Za male kompanije, takve misije su izazov", kaže Kris Marujama, inženjer.

Rufer dodaje da je putovanje kroz svemir veoma težak poduhvat i prirodno je da prednost imaju velike organizacije, koje imaju sredstva za ublažavanje rizika, imaju pristup svim tehnologijama, svim laboratorijama i svim testovima i da je to prilično neobično za mali tim kao što je njihov.

Džejms Verc je predsednik kompanije Mikrokozm koja je krovna kompanija Skorpijusa. On je takođe autor i vanredni profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije.

“Svemir je ogroman i postoji šansa da se istraži, a vi ste prvi ljudi koji će imati priliku da ga istraže", ističe Verc.

U kompaniji će vladati veliko uzbuđenje kada misija bude poletala i sletala, kaže Rufer. I dok čovečanstvo ulazi u novo doba istraživanja, države i privatne kompanije planiraju da sarađuju, ali i da se takmiče u svemiru.

XS
SM
MD
LG