Linkovi

Majkrosoft otkrio da su počele ruske onlajn kampanje koje ciljaju američke izbore


Glasačko mesto u američkoj državi Masačusets na izborima 2020. (Foto: AP/Elise Amendola)
Glasačko mesto u američkoj državi Masačusets na izborima 2020. (Foto: AP/Elise Amendola)

Majkrosoft je saopštio da su ruske onlajn kampanje za uticaj na predstojeće predsedničke izbore u SAD krenule "punom parom" u poslednjih 45 dana, ali sporijim tempom nego na prošlim izborima.

Nalozi povezani sa Rusijom šire sadržaje koji izazivaju podele usmerene na američku publiku, uključujući kritikovanje podrške Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, rekli su istraživači tehnološkog giganta u izveštaju.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtev za komentar, ali je Kremlj prošlog meseca rekao da se neće mešati u novembarske izbore u SAD.

Takođe je odbacio optužbe SAD da je orkestrirao kampanje za uticaj na predsedničke izbore u SAD 2016. i 2020. Iako ruska aktivnost koju je Majkrosoft primetio nije tako intenzivna kao oko prethodnih izbora, mogla bi da se pojača u narednim mesecima, kažu istraživači.

„Poruke u vezi sa Ukrajinom - preko tradicionalnih medija i društvenih medija - su u toku poslednja dva meseca uzburkane mešavinom tajnih i otvorenih kampanja iz najmanje 70 vrstaa aktivnosti povezanih sa Rusijom koje pratimo“, saopštio je Majkrosoft.

Najplodnija od takvih kampanja povezana je sa ruskom predsedničkom administracijom, dodaju oni. Druga je usmerena na objavljivanje dezinformacija na internetu na različitim jezicima, pri čemu objave obično počinju tako što očigledan uzbunjivač ili građanin novinar postavlja sadržaj na video kanal.

Taj sadržaj je zatim pokriven mrežom veb lokacija koje uključuju DC vikli, Majami kronikal i Intel drop. „Na kraju, nakon što je narativ kružio onlajn tokom niza dana ili nedelja, američka publika ponavlja i ponovo postavlja ovu dezinformaciju, verovatno nesvesna njenog originalnog izvora“, saopštio je Majkrosoft.

„Zapažen porast“ primećen je kod ruske hakerske grupe koju Majkrosoft naziva Star blizard ili Kold river, koja je usredsređena na zapadne trustove mozgova, saopštila je kompanija. „Trenutni fokus Star blizarda na američke političke ličnosti i političke krugove može biti prva u nizu hakerskih kampanja čiji je cilj da dovedu rezultate Kremlja do novembra".

Zlonamerna upotreba veštačke inteligencije stranih rivala koji ciljaju izbore u SAD je ključna briga koju navode američki politički posmatrači, ali je Majkrosoft saopštio da je otkrio da su jednostavniji digitalni falsifikati češći od dip fejk varijanti. Manipulacije zvukom imaju veći uticaj od video zapisa, dodaje se.

XS
SM
MD
LG