Linkovi

Kastrati: Do sada u popisu na Kosovu registrovano 900.000 ljudi


KOSOVO-SOCIETY-POPULATION-CENSUS
KOSOVO-SOCIETY-POPULATION-CENSUS

Na Kosovu je od 5. aprila kada je počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova, registrovano oko 900.000 stanovnika, saopštio je danas direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati.

“Na terenu smo 24. dan i nadamo se da ćemo raditi po planu koji smo napravili do 17. maja. Proces registracije teče po planu. Ove nedelje imamo veći broj registrovanih građana od planiranog, čini se da su se sada popisivači prilagodili svojim sredinama i formularima i stanovnici se popisuju. Za sada nemamo one koji su odbili, sva domaćinstva su odgovorila sa pozitivnim odgovorom. Ova nedelja je dinamičnija nego što je bilo pre i do sada je popisano skoro 900.000 stanovnika”, rekao je Kastrati.

Kako napreduje popis stanovništva na Kosovu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Kastrati je pozvao sve građane do kojih popisivači još uvek nisu došli, da to prijave u svojoj opštini.

“Ako popisivači nisu došli kod vas, vi kao građani treba da kontaktirate vašu opštinu kako bi oni angažovali ekipu koja bi došla, da se vidi zbog čega oni nisu došli i da se popis završi. Imamo mobilnu ekipu koja preko dana može da pošalje ljude. I sami stanovnici treba da budu aktivni kako bi se stanovništvo registrovalo. Njihova adresa treba da budu opštine, kako kasnije ne bi došlo do izgovora da nije imao mogućnost da se registruje, jer nisu došli popisivači“, rekao je Kastrati.

Kastrati je naveo da Srbi u četiri opštine na severu Kosova, još uvek, kako je rekao, “oklevaju da učestvuju u ovom procesu”.

„U severnom delu postoje i druge nesrpske zajednice koje žive, oni se registruju, srpska zajednica još uvek masovno okleva, postoji registracija, ali je mali broj. Trebalo bi da znaju da je to dobro i za njih. Znaju da će biti kažnjeni ako ne učetvuju u registraciji. Neučestvovanje u registraciji znači da ne postoje. Podstičem srpsku zajednicu da učestvuje u tome, jer je to dobro za njih. Srpska lista je uputila nezakonit poziv. Poziv je imao uticaja na severni deo, ali se na jugu registruje srpska zajednica”, rekao je Kastrati.

Kastrati je na konferenciji za novinare rekao i da je prošle nedelje Kosovo posetila grupa međunarodnih eksperata koja je dala pozitivne ocene u pogledu međunarodnih standarda koji su do sada primenjeni tokom ovog procesa.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova na Kosovu trajaće do 17.maja.

XS
SM
MD
LG