Linkovi

Kanzas: Dva meseca nakon pretresa prostorija lokalnog medija, šef policije podneo ostavku


Vlasnik novina Erik Mejer (Liam Scott/VOA)
Vlasnik novina Erik Mejer (Liam Scott/VOA)

Šef policije u Kanzasu koji je predvodio u javnosti osuđen pretres prostorija u lokalnim novinama podneo je ostavku, nakon što je objavljen snimak sa kamere koju nose policajci na telu, na kome se vidi on kako pregleda dokumentaciju koju medij ima o njemu. Vlasnik novina koje se dva meseca posle racije bore da opstanu i njegov advokat kažu da to nije dovoljno i da je zakasnio sa ostavkom.

Gideon Kodi, bivši šef policiije Meriona u Kanzasu predvodio je raciju u Merion kaunti rekordu u avgustu što su osudili mediji i grupe za slobodu medija kao jasnu povredu Prvog amandmana. Nakon što ga je gradonačelnik suspendovao sa pozicije prošle nedelje, on je ove podneo ostavki.

Ali ostavka nije ništa pohvalno, kako je naveo advokat novina Berni Rouds za Glas Amerike. On je dodao da će taj list i dalje tražiti pravdu na sudu.

"Nema ovde šta da se slavi. Treba da nam bude drago da su mu oduzeli pištolj i značku, ali grad nije ništa uradio da ne ubedi da preduzima konkretne mere. Nisu preduzeli ništa", rekao je Rouds.

"Ne razumem što im je trebalo dva meseca da uzmu Kodiju pištolj i značku kad je jasno da nije sposoban da obavlja posao. Ov0 je trebalo odavno da urade", dodao je advokat.

Sa tim se slaže i vlasnik novina Erik Mejer.

"Trebalo je odmah da bude suspendovan", naveo je Mejer.

On kaže da je njegova majka, Džoan, suvlasnica novina, preminula usled stresa zbog racije od infarkta dan kasnije.

Policija Meriona nije odgovorila na upit Glasa Amerike za komentar. Gradonačenik Meriona Dejvid Mejfild isto nije odgovorio na upit Glasa Amerike.

Racija je ostavila posledice po funkcionisanje novina, rekao je Mejer za Glas Amerike.

"Stalno ponavljam da smo na korak od toga da više ne možemo da izdajemo novine. Bukvalno smo na ivici. Jako je teško da svake nedelje uradimo novo izdanje", rekao je Mejer.

Iako je list dobio hiljade novih pretplatnika od racije, zaposleni rade produženo radno vreme i Mejer smatra da je takav ritam neodrživ.

Zgrada Merion kaunti rekorda (Liam Scott/VOA)
Zgrada Merion kaunti rekorda (Liam Scott/VOA)

Novine još nisu započele sudski proces, ali bivša reporterka tog medija već jeste podnela privatnu tužbu.

Kodi se u sredu izjasnio po tužbi koju je protiv njega u avgustu podnela Deb Gruver, koja je navela da trpi dugotrajne emivne i psihičke posledice od kada joj je on oduzeo mobilni telefon prilikom pretresa.

Gruver je nedavno napustila Rekord, navodeći da joj se pogoršava mentalno stanje od racije. Odbila je da komentariše najnoviji razvoj događaja, ali je u avgustu za Glas Amerike govorila o paranoji koju ima od nemilih događaja u redakciji.

"Više se ne osećam sigurno. Nisam sigurna u Merionu. Nisam sigurna da sam ikada bila, ali sad sam uverena u to. Prekršili su naša prava i nikad neće biti isto", rekla je ona za Glas Amerike u avgustu.

U izjašnjavanju o tužbi, Kodi je negirao većinu optužbi i vezi sa njegovom ulogom u raciji.

"Optuženi Kodi nije radio po svom nalogu, niti je orkestrirao veliku zaveru sa drugim policajcima o nelegalnim ili zlonamernim planovima protiv tužilje Gruver", navodi se u Kodijevom odgovoru na federalnu tužbu.

Advokat Rouds naveo je da Rekord i dalje čeka da Istražni biro Kanzasa (KBI) okonča istragu o incidentu i izda izveštaj, pre nego što novine krenu u pravnu bitku.

Direktorka za komunikacije KBI Melisa Andervud, navela je za Glas Amerike da je slučaj pri kraju, ali ne zna kada će tačno da se okonča.

I pored mnogih besanih noći rada u novinama, Mejer navodi da je nekako uspeo da održi optimizam.

"Kada pogledate Merion u Kanzasu, to je mesto gde ima dosta korupcije. Ili možete da vidite Merion u Kanzasu kao mesto gde ima mnogo korupcije, koju smo mi razotkrili, dok u nekim mestima to nije slučaj", rekao je Mejer.

XS
SM
MD
LG