Linkovi

Junker - novi predsednik Evropske komisije


Predsednik EK Žan-Klod Junker na debati u Evropskom parlamentu o njegovom izboru za predsednika.
Predsednik EK Žan-Klod Junker na debati u Evropskom parlamentu o njegovom izboru za predsednika.

Po prvi put u svojoj istoriji, Evropski parlament je danas imao priliku da glasa o jednoj od ključnih evrpskih funkcija. Većinom glasova, dali su povjerenje Žan-Klod Junkeru da narednih pet godina vodi EK.

Žan-Klod Junker je, sa svoje strane, obećao više socijalnu Evropu, i, kada je riječ o proširenju, nastavak procesa na Zapadnom Balkanu iako niti jedna od država regiona u tom periodu neće moći da načini ozbiljniji korak prema Uniji.

Današnje glasanje Evropskog parlamenta je svojevrsna pobjeda demokratije - time je, i pored glasova negodovanja nekih od lidera evropskih država, ispoštovana želja i volja većine Evropljana iskazana na nedavnim evropskim izborima. Time je prekinuta dosadašnja praksa da lideri medjusobno, na radnim večerama i iza zatvorenih vrata, kroje kadrovsku politiku EU.

Treba reci da Junker nije osvojio srca svih u Parlamentu - ponajmanje je to uspio kod evropske ljevice koja ne može zaboraviti da je baš on, kao šef euro-grupe, vukao poteze kojima je štitio velike i moćne, a na ulici ostavio hiljade evropskih radinka. Medjutim, danas je i Junker počeo da razmišlja , ili bar govori socijalno:

“Želim vas uvjeriti u neophodnost da sve države EU postave socijalni prag za minimalne prihode ljudi i mi ćemo raditi u tom pravcu."

Kada je riječ o proširenju, danas je ponovljeno ono što je već poznato - u narednih pet godina, koliko traje mandat Komisije, neće biti značajnijih iskoraka ali će se proces, ili procesi na Zapadnom Balkanu nastaviti.

Naredna faza formiranja Evropske komisije će se desiti tokom septembra kada će biti poznati i kandidati za evropske komesare, da bi nova Komisija na dužnost stupila prvog novembra ove godine.

XS
SM
MD
LG