Linkovi

Hamas pozvao na eskalaciju sukoba “na svim frontovima”, Zapad traži da oslobode taoce


Palestinci prolaze pored srušenih zgrada u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze (Foto: AFP)
Palestinci prolaze pored srušenih zgrada u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze (Foto: AFP)

Portparol Hamasovih brigada Al-Kasam Abu Ubaida pozvao je u utorak na eskalaciju na svim frontovima u televizijskom govoru povodom 200 dana od napada te palestinske ekstremističke organizacije na Izrael 7. oktobra koji je bio povod za početak rata u Gazi.

U video snimku koji je emitovala katarska televizija Al Džazira, Abu Ubaida je pohvalio napad Irana na Izrael 13. aprila, rekavši da su direktni udari dronovima i projektilima „postavili nova pravila, zbunili neprijatelja i one koji stoje iza njega“.

On je takođe pozvao na eskalaciju na Zapadnoj obali i Jordanu, nazivajući to „jednim od najvažnijih arapskih frontova“.

Jordan, koji se nalazi između Irana i Izraela, presreo je i oborio desetine iranskih dronova koji su ušli u njegov vazdušni prostor i krenuli ka Izraelu, saopštila su 13. aprila dva regionalna bezbednosna izvora.

„Pozivamo jordanski narod da pojača svoje akcije i podigne glas, rekao je Abu Ubaida.

On je rekao da Hamas ostaje pri zahtevima u tekućim pregovorima o prekidu vatre - da Izrael okonča vojnu ofanzivu, povuče snage iz Gaze, dozvoli raseljenima da se vrate u severni deo enklave i ukine blokadu.

Ubaida je optužio izraelsku vladu da odugovlači u pregovorima, što druga strana negira, a Sjedinjene Države saopštile su da Hamas nije pristao na „veoma značajan predlog koji je bio na stolu“ za obustavu borbi, oslobađanje talaca u Gazi, kao i palestinskih zatvorenika koje drži Izrael i povećanje humanitarne pomoći civilima u enklavi.

Zapadne diplomate takođe su u utorak pozvale Hamas da oslobodi preostale taoce koje drži u Pojasu Gaze, pošto su obeležili 200 dana od napada Hamasa na Izrael.

„Pre 200 dana Hamas je izveo najsmrtonosniji napad na jevrejski narod od Holokausta“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron na društvenoj mreži Eks. „Dve stotine dana kasnije, taoci su i dalje u zatočeništvu, a njihovi najmiliji nastavljaju da se suočavaju sa nezamislivom patnjom”.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je:

„Sve dok taoci nisu slobodni, nećemo odustati. Samo kada su kod kuće, mir će imati šansu.

Izraelske vlasti su posle napada Hamasa 7. oktobra kao cilj zacrtale uništenje Hamasa. U napadu te organizacije koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku, ubijeno je 1.200 ljudi, a oteto 253. U izraelskoj ofanzivi do sada je ubijeno više od 34.000 ljudi, prema podacima lokalnog ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG