Linkovi

Ambasador Hil: SAD su tu da budu partner Srbiji


Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil tokom obraćanja povodom proslave Dana nezavisnosti
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil tokom obraćanja povodom proslave Dana nezavisnosti

BEOGRAD - Odnosi SAD i Srbije su kompleksni, ali sve više napreduju u različitim oblastima, poručio je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil na prijemu u svojoj rezidenciji u Beogradu, povodom Dana nezavisnosti 4. jula. U tradicionalnom obraćanju zvanicama, ambasador je rekao da su "SAD tu da budu partner Srbiji i da je uspeh Srbije u zajedničkom interesu".

"Srbija i Amerika su kao dva prijatelja, koji su se u nekom momentu malo razišli. Sada su opet zajedno. Ponekad jedan prijatelj želi da priča o prošlosti, a drugi o budućnosti. Može. Ali, važno je samo da pritom pokažu poštovanje i razumevanje. U tom duhu, možemo da idemo napred zajedno. Zapravo, Srbija i Amerika imaju mnogo sličnosti, najbolji primer je košarka. I kod vas i kod nas košarka je nacionalna strast, a banana je samo voće", rekao je Hil na srpskom jeziku.

Američki diplomata, koji je na ambasadorsko mesto u Beogradu došao prošle godine u aprilu, poručio je da želi da odnosi SAD i Srbije još brže napreduju.

"To ne znači da ne postoje razlike među nama, sigurno će neke ostati i ubuduće, ali u bašti sa plodovima saradnje, te teškoće mogu postati veoma male u odnosu na naše zajedničke interese".

Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Hil je ocenio da je ekonomska saradnja dve zemlje veoma dobra, kao i saradnja u oblasti bezbednosti. Posebno je istakao učešće američkih vojnika u vežbi Platinasti vuk, odlazak srpskih mirotvoraca u misiju na Sinaju gde će biti sa američkim trupama, kao i američka vojna vozila "hamvi" koji su odnedavno u posedu srpskih oružanih snaga.

"Hajde da nađemo način da radimo zajedno u oblastima većeg prosperiteta, veće bezbednosti, snažnije demokratije, svi treba na tome da radimo i možemo se složiti da to treba da bude naš cilj. Za to su potrebni neki hrabri izbori, neki teški kompromisi, to znači i da postoji poštovanje za mišljenje drugih, da parafraziram Tomasa Džefersona, i da krenemo napred", zaključio je američki ambasador.

Ko je sve bio na proslavi rođendana SAD?

Na prijemu su, kao i svake godine, gosti bili predstavnici vlasti, državnih institucija, opozicije, diplomatskog kora, religijskih zajednica, poznate ličnosti iz različitih sfera.

Pred početak programa je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na Instagramu objavio fotografiju sa prijema i napisao da "Srbija ostaje posvećena miru i jačanju partnerstva sa SAD".

Premijerka Ana Brnabić takođe je bila na prijemu, ali je došla sa zakašnjenjem.

Prijemu su prisustvovali i ministri - između ostalih i Ivica Dačić, Goran Vesić, Tomislav Momirović, Bratislav Gašić, kao i nedavno smenjeni ministar privrede Rade Basta.

Pozivu se odazvao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, a došla je i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac koja se retko pojavljuje u javnosti.

Došli su i opozicionari, između ostalih i Dragan Đilas, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, Nebojša Zelenović i Biljana Stojković iz Zajedno-Moramo.

Miroslav Aleksić i Vuk Jeremić, ispred Narodne stranke, na prijem su došli odvojeno.

Na prijemu je bio i biznismen Miroslav Mišković.

Ambasador SAD zahvalio je na dolasku predsedniku i premijerki Srbije, drugim predstavnicima vlasti i institucija, članovima religijskih zajednica, akademicima, novinarima, kulturnim radnicima, umetnicima, i sportistima.

XS
SM
MD
LG