Linkovi

Glas Amerike u Pekingu: Da li Kinezi više vole da pobedi Tramp ili Bajden?


Posle četiri godine restrikcija zbog pandemije i narušenih odnosa, reporterima Glasa Amerike je ponovo dozvoljeno da uđu u Kinu. (Foto: VOA/video grab)
Posle četiri godine restrikcija zbog pandemije i narušenih odnosa, reporterima Glasa Amerike je ponovo dozvoljeno da uđu u Kinu. (Foto: VOA/video grab)

Mnogi misle da su to najznačajniji odnosi na svetu.

Međutim, odnosi Amerike i Kine su puni tenzija, a kako se izbori bliže, mogli bi da postanu još napetiji.

Da bismo sagledali situaciju sa perspektive Kine, Glas Amerike je otišao u Peking. To je bio prvi put da nam je dozvoljeno da uđemo u zemlju u četiri godine, posle pandemijskih restrikcija i napetosti u odnosima zbog kojih nije bilo moguće dobiti vizu. Pitali smo građane Pekinga šta misle o Džou Bajdenu i Donaldu Trampu.

“Što se tiče moje zemlje, ko god da bude izabran neće biti dobar za nas”, kaže mlada Kineskinja San.

“Kao običan kineski student, više volim Trampa. Iako nekad preteruje, bar radi stvari za dobrobit svoje zemlje”, smatra mladić koji se predstavio kao Alan.

Bajden ili Tramp - koga preferira Kina?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Trampova politika prema Kini je bila nepredvidiva – oštri napadi su se smenjivali sa ličnom diplomatijom. U oktobru 2019. godine je izjavio: "Znate, bilo je puno trzavica između SAD I Kine. A sada je to ljubav.”

U Kini, Tramp ima nadimak, koji može da se prevede - Drug graditelj nacije. U suštini, to znači da on zapravo pomaže Kini narušavajući globalni imidž Amerike.

“Zanimljivo je, mnoge stvari koje radi se nekako poklapaju sa kineskim interesima”, primećuje stanovnica Pekinga Tao.

“Vrlo je direktan. I nekad radi stvari koje po svemu sudeći objektivno pomažu Kini”, kaže Huang.

Tramp je uveo bolne tarife koje su pogodile kinensku ekonomiju. Ali, takođe je narušio odnose sa mnogim američkim saveznicima, i povukao se iz mnogih grupa koje čine okosnicu globalnog poretka koji predvode SAD, ili je bar kritikovao te grupe.

Bajden je, za to vreme, ojačao američke saveze, posebno u Aziji, što je uznemirilo Peking.

“On predstavlja tradicionalniji pristup. Naglašava savezništva I zalaže se za ideološke vrednosti. Čak je održao samit za demokratiju protiv autokratije”, navodi Veng Huijao iz Centra za Kinu i globalizaciju.

Uprkos trzavicama, odnosi su se stabilizovali za vreme Bajdena, što mnogi u Kini pozdravljaju.

“Ne želimo da vidimo silaznu spiralu kao ranije. Jer ako se to dogodi, to bi bilo veoma opasno, ne samo za SAD I Kinu već I ceo svet”, zaključuje Veng Huijao.

XS
SM
MD
LG