Linkovi

Počinje Mesimanija, a tu je i Luis Suarez - može li Inter do trofeja u MLS ligi?


Luis Suarez i Lionel Mesi (Foto: AP/Rebecca Blackwell)
Luis Suarez i Lionel Mesi (Foto: AP/Rebecca Blackwell)

Mesimanija se vraća u fudbalsku ligu u Americi (MLS) dok argentinski as kreće u svoju prvu celu sezonu u dresu Intera iz Majamija.

Ali ove godine, postoji novi momenat.

Inter Majami je potpisao ugovor sa Luisom Suarezom, ponovo ujedinivši dva bliska prijatelja. Lionel Mesi i Suarez, zajedno sa bivšim saigračima iz Barselone, Đordijem Albom i Serhiom Busketsom, učinili su da Majami bude glavna atrakcija u 29. sezoni MLS-a.

„Inter Majami mi je pružio lepu priliku da sanjam o osvajanju prve klupske MLS titule, da igram sa velikim igračima, koje svi znaju, i da se prilagodim novom timu i klubu“, rekao je Suarez. „Motivisan sam tim izazovom”.

Ali iako su Mesi, Suarez i ostatak Intera Majamija spremni da otvore sezonu kod kuće u sredu uveče protiv Real Solt Lejka, MLS je usred radnog spora sa svojim sudijama.

Organizacija profesionalnih sudija (PRO), koja delegira arbitre MLS-a, objavila je u subotu da će isključiti zvaničnike sa utakmice nakon što su odbili predloženi kolektivni ugovor samo nekoliko dana pre početka sezone.

PRO je saopštio da je prošlog vikenda postigao načelni sporazum sa Udruženjem profesionalnih fudbalskih sudija. Ali sindikat je rekao da je skoro 96 odsto njegovih članova glasalo za odbijanje sporazuma.

To znači da će verovatno biti zamena sudija koji će suditi mečeve u doglednoj budućnosti.

Lokaut baca senku na početak sezone. Mesi će imati celu sezonu da pokaže svoju magiju. Osmostruki osvajač Zlatne lopte stigao je u Majami sredinom prošle sezone, povećavši prodaju karata, dresova i pretplate na Epl TV, koji je sponzor lige.

U prvoj sezoni, Mesi je pomoga Majamiju da osvoji trofej Liga kupa, ali nije uspeo da dovede ekipu do plasmana u plej-of nakon slabijeg starta Intera. Klub je prošlu sezonu završio sad devet pobeda, sedam remija i 18 poraza, na 14. mestu Istočne konferencije.

Dok Majami ima zvezde, Kolumbus Kru je prošle sezone pokazao da ima kvalitet i znanje, pobedivši u finalu MLS kupa sa 2:1. Kruova zvezda je kolumbijski napadač Ćućo Ernandezu, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača utakmice za trofej.

Serhio Buskets (levo) i igrač Sinsinatija Lućano Akosta (desno) (Foto: AP/Joshua A. Bickel)
Serhio Buskets (levo) i igrač Sinsinatija Lućano Akosta (desno) (Foto: AP/Joshua A. Bickel)

Pored Suareza, liga je dočekala još neka velika međunarodna imena, među kojima je veteran Bundeslige Emil Forsberg, kojeg su potpisali Red Bulsi iz Njujorka, francuski golman Ugo Loris koji je otišao u Los Anđeles, hrvatski napadač Petar Musa stigao je u Dalas, a belgijski napadač Ugo Kujpers u Čikago.

Dok Suarez ima 37 godina i kolena mu zadaju sve više problema, on je prošle sezone zabeležio 27 golova i 17 asistencija za brazilski klub Gremio. Igraće sa Mesijem, Albom i Busketsom prvi put otkako su sva četvorica bila u Barseloni u sezoni 2019-20.

"Jedan od motiva za moj dolazak ovde je bio da ponovo zaigram sa njima", rekao je Suarez posle prvog treninga u Majamiju. „Ali više od svega, mi smo veoma ambiciozni, veoma profesionalni i posvećeni smo da pokažemo mladim talentovanim igračima Intera iz Majamija da vaše godine nisu bitne, ono što je važno jeste posvećenost koju imate na terenu i van njega”.

Uspesi

Komesar MLS-a Don Garber izneo je neke od uspeha lige u prošlonedeljnom intervjuu za Asošijeted pres.

Don Garber, komesar MLS-a (Foto: AP Photo/Lynne Sladky)
Don Garber, komesar MLS-a (Foto: AP Photo/Lynne Sladky)

Prodaja sezonskih ulaznica je porasla za 15 odsto ove sezone u odnosu na isto vreme prošle godine. Ukupni prihodi od sponzorstva lige su porasli za 17 odsto, dok su prihodi klubova porasli za 15 odso. Prodaja robe je porasla za 44 odsto u odnosu na ovo vreme prošle godine.

Da li je to "Mesi efekat?" Apsolutno. To je znak da MLS postaje liga u koju igrači žele da dođu.

„Mislim da će ovo staviti MLS na drugačiju putanju koja je počela kada je Bekam došao u MLS i uključio nas u globalne tokove“, rekao je Garber o Mesijevom boravku u ligi. "I ko zna kako će to izgledati godinama od sada? Ali svakako smo danas u drugačijoj poziciji nego što smo bili, sa Mesijem u našoj ligi".

Mlade zvezde

MLS je već sada pozornica za mlade internacionalne igrače.

Među novajlijama su Gabrijel Pec, 22-godišnji Brazilac iz LA Galaksija, argentinski napadač Agustin Ojeda (19) iz Njujorka i David Martinez iz Los Anđelesa, 18-godišnji krilni fudbaler iz Venecuele.

Među ostalim igračima koji obećavaju su centar bek Tomas Aviles (20) iz Intera iz Majamija, saigrač Bendžamin Kremaski (18), koji ima šansu da postane član olimpijskog tima SAD, a tu je i 17-godišnji Fidel Barahas iz Reala iz Solt Lejk Sitija.

Ne treba zaboraviti ni aktuelnog mladog igrača godine, Tijaga Almadu iz Atlante, koji je bio u reprezentaciji Argentine na Svetskom prvenstvu 2022. i ima samo 22 godine.

Jovan Mijatović (desno) u dresu Crvene zvezde, jesenas na utakmici Lige šampiona protiv Lajpciga (Foto: AP Photo/Matthias Schrader)
Jovan Mijatović (desno) u dresu Crvene zvezde, jesenas na utakmici Lige šampiona protiv Lajpciga (Foto: AP Photo/Matthias Schrader)

Uoči početka sezone, Njujork Siti je angažovao napadača Jovana Mijatovića, 18-godišnjeg napadača beogradske Crvene zvezde.

Pogled u prošlost

Kolumbus Kru je osvojio treći ukupni MLS Kup pobedom nad Los Anđelesom. Sinsinati je osvojio trofej Supporters Shield za tim sa najboljim učinkom u regularnom delu sezone sa 69 poena, dok je Sent Luis završio na vrhu Zapadne konferencije u prvoj sezoni.

Denis Buanga iz Los Anđelesa osvojio je Zlatnu kopačku za najboljeg strelca sa 20 golova.

Lučano Akosta iz Sinsinatija proglašen je za najkorisnijeg igrača lige sa 17 golova i 14 asistencija. Takođe je osvojio nagradu za gol godine – u septembru je predriblao celu odbranu Šarlota i zatresao protivničku mrežu.

Pogled u budućnost

Ova sezona je pomalo neobična u poređenju sa prethodnim po tome što nema novih timova u okviru akcije proširenja. Ekspanzija MLS-a dovela je do porasta - od 19 timova pre samo decenije, sledeće godine doći će se do 30, kada se priključi San Dijego.

Lionel Mesi na utakmici protiv Kruz Azula (Foto: Lynne Sladky)
Lionel Mesi na utakmici protiv Kruz Azula (Foto: Lynne Sladky)

Takođe će biti mnogo pažnje posvećeno fudbalu u narednim godinama, što će bez sumnje unaprediti ligu.

Ove godine Sjedinjene Američke Države su domaćini Kopa Amerika turnira prvi put od 2016, a tek drugi put u istoriji takmičenja.

FIFA Svetsko klupsko prvenstvo održaće se sledeće godine u Sjedinjenim Državama sa proširenim spiskom učesnika od 32 tima. A godine 2026. SAD će biti domaćin Svetskog prvenstva sa Meksikom i Kanadom.

„Mislim da imamo još mnogo posla. Da gledamo unapred, narednih nekoliko godina će biti najvažnije godine u istoriji naše lige sa očima sveta ponovo uprte u nas zbog Kopa Amerike, Svetskog prvenstva za klubove, a zatim i Mundijala", rekao je Garber. „Moramo da nastavimo vredno da radimo, da radimo skoro kao startap i da nastavimo da gradimo angažman navijača u našoj ligi na svim nivoima”.

XS
SM
MD
LG