Linkovi

Eurotunel - nova ruta migranata


Migranti blizu ulaza u Eurotunel u Kaleu
Migranti blizu ulaza u Eurotunel u Kaleu

Vlasti u francuskom lučkom gradu Kaleu saopštile su da je 1.500 migranata sinoć pokušalo da uđe u Eurotunel, te da je jedna osoba poginula

"Eurotunel", kompanija koja rukovodi tunelom ispod kanala Lamanš koji povezuje Francusku i Englesku saopštila je da je od početka godine sprečila više od 37 hiljada migranata da iz kontinentalne Evrope ilegalno uđu u Britaniju. To je saopšteno pošto je rekordan broj migranata prethodne dve noći pokušao da uđe u tunel.

Vlasti u francuskom lučkom gradu Kaleu saopštile su da je 1.500 migranata sinoć pokušalo da uđe u Eurotunel, te da je jedna osoba poginula tom prilikom. Žrtva je, kako se navodi, Sudanac između 25 i 30 godina, kojeg je vjerovatno udario kamion.

U ponedeljak veče, policija je sprečila više od 2.000 migranata da se domognu tunela koji povezuje Francusku i Englesku, što je dovelo do kašnjenja na obje strane. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej najavila je da će njena vlada izdvojiti dodatnih 10,8 miliona dolara za pomoć Francuzima da obezbijede Eurotunel.

"Shvatam da su ljudi zabrinuti i prepoznajem probleme koji su rezultat kašnjena u Eurotunelu, ali i širom luke Kale. Britanska i francuska vlada zajedno rade na rešavanju tog pitanja, ali da bi se to dogodilo moramo na kraju da prekinemo ovaj lanac odnosno da osiguramo da migranti ne kreću na taj put, da ne dolaze u Evropu i Kale. To znači da moramo da sarađujemo na povratku migranata u zapadnu Afriku i druge djelove kontinenta i na razbijanju kriminalnih bandi, krijumčara, koji zarađuju na ljudskoj nesreći”.

Zvaničnici Eurotunela navode da je riječ o najmasovnijim od nekoliko sličnih pokušaja hiljada izbjeglica da se domognu Britanije u poslednjih šest nedelja. I do 10 hiljada migranata iz Afrike, sa Bliskog istoka i drugih regiona živi u trošnim kampovima u Kaleu i u blizini grada, koji ima 70 hiljada stanovnika.

Posmatrači ističu da su se njihovi napori da uđu u tunel, dugačak 50 kilometara, intenzivirali poslednjih nedelja, nakon što su vlasti pooštrile bezbjednosne mjere u luci da bi spriječile migrante da se krišom ukrcaju na brodove koji plove za Britaniju.

XS
SM
MD
LG