Linkovi

Proširene sankcije - upozorenje EU Rusiji


Sedište ruske Poljoprivredne banke u centru Moskve, 30. jula 2014.
Sedište ruske Poljoprivredne banke u centru Moskve, 30. jula 2014.

Paket mjera usvojen u Briselu nosi jasnu poruku - destabilizacija Ukrajine ili bilo koje druge zemlje evropskog istočnog susjedstva, značiće visoku cijenu za rusku ekonomiju, a sama Rusija će se naći izolovana vlastitim akcijama.

EU je proširila sankcije prema Rusiji, izlazeći iz okvira crnih lista i zamrzavanja imovine lica povezanih sa destabilizacijom Ukrajine. Ovaj put, na meti su korporacije, finansijske ustanove i zatvaranje pristupa ruskim bankama do evropskog tržišta. Mjere bi trebale biti posljednja opomena da nelegalna aneksija i podrška destabilizaciji susjedne zemlje nisu prihvatljivi za Evropu 21. vijeka, kaže se u zajedničkom saopštenju dvojice evropskih predsjednika, Barosa i Van Rompuja.

Čini se da je evropsko strpljenje došlo do crvene linije iza koje se ne može ići - suprotno dosadašnjoj praksi kakofonije, Evropljani su jednoglasno progovorili i stavili potpis na novi set mjera protiv Rusije koji za cilj ima udar na ekonomski i finansijski sistem Moskve, te razvoj odbrambene industrije koja je do sada imala podršku evropske visoke tehnologije.

Od danas to više neće biti slučaj - obustavljen je izvoz svih tehnoloških proizvoda koji mogu da imaju civilnu i vojnu primjenu, ruska naftna industrija je ostala bez evropske tehnološke podrške, izvoz oružja iz Evrope u Rusiju je prošlost, barem onaj dio koji još nije ovjeren ugovorima - tu su Francuzi odahnuli jer će njihov milionski posao za Ruse, dva nosača helikoptera, biti uskoro dovršen i naplaćen mimo novih restriktivnih mjera. U pitanju je set ekonomskih sankcija zbog kojih bi Rusija ove godine mogla da izgubi više od 20 milijardi eura ove i čak 75 milijardi naredne godine.

Za takvo nešto će i Evropa da plati visoku cijenu -ove 40, a naredne godine 50 milijardi eura - u ovom ekonomskom ratu projekcija gubitaka ruskih firmi ide čak i do jednog triliona dolara, što je cijena potpunog oglušivanja Moskve na pozive Evrope i Amerike da preuzme konstruktivnu ulogu u rješavanju situacije u Ukrajini.

EU je postigla sporazum o paketu dodatnih restriktivnih mjera koje za cilj imaju saradnju i trgovinu sa Ruskom Federacijom. To je u liniji sa onim što je zacrtao evropski samit 16. jula i predstavlja ozbiljno upozorenje da je nelegalna aneksija teritorija i destabilizacija susjedne države neprihvatljiva u Evropi dvadeset prvog vijeka", ističe Džonatan Tod, portparol Evropske komisije.

Dvojica evropskih predsjednika, Komisije i Savjeta, Žoze Manuel Baroso I Herman Van Rompuk su u zajedničkom pismu upozorili Kremlj da je spirala nasilja, u čijem je stvaranju pomogao , dovela do smrti gotovo 300 putnika malezijskog aviona, srušenog iznad Ukrajine. Situacija traži hitan i odlučan odgovor - poručuju oni, uz obećanje da će EU stajati uz svoje susjede i partnere.

Paket mjera usvojen u Briselu nosi jasnu poruku - destabilizacija Ukrajine ili bilo koje druge zemlje evropskog istočnog susjedstva, značiće visoku cijenu za rusku ekonomiju, a sama Rusija će se naći izolovana vlastitim akcijama... Unija je spremna da poništi restriktivne mjere i vrati se saradnji sa Rusijom kada ona počne sa aktivnim učešćem u traženju rješenja ukrajinske krize, poručeno je Moskvi sa briselskog vrha.

XS
SM
MD
LG