Linkovi

Eksplozija u areni u Mančesteru, broj žrtava porastao na 22


Policija postavlja kordon ispred Mančester arene gde je nastupala američka pevačica Ariana Grande.
Policija postavlja kordon ispred Mančester arene gde je nastupala američka pevačica Ariana Grande.

Britanska policija saopštila je da je najmanje 22 ljudi ubijeno i da je 59 povrećeno u eksploziji koja se u ponedeljak uveče dogodila ispred koncertne hale u Mančesteru, u Engleskoj.

"Mi ovo tretiramo kao teroristički incident i verujemo u ovom trenutku da je napad prošle noći izveo jedan čovek", izjavio je u utorak Jan Hopkins, šef mančesterske policije.

Hopkins je rekao da istražitelji veruju da je napadač napad izveo improvizovanom ekplozivnom napravom, koju je detonirao i sam poginuvši na licu mesta.

Policija radi sa nacionalnim protivterorističkim i obaveštajnim zvaničnicima kako bi otkrila više detalja o napadaču, sa prioritetom na saznavanju da li je on radio sam ili kao deo mreže, rekao je Hopkins.

Eksplozija se dogodila u holu ispred mančesterske arene, koja ima 21.000 mesta, na kraju koncerta Arijane Grande, mlade pevačice i filmske i TV glumice.

U publici su bile većinom mlade devojke i devojčice, obožavateljke Arijane Grande. Portparol njene muzičke kuće naveo je da je pevačica dobro. Eksplozija se dogodila nakon što je završila nastup.

"Slomljena. Iz dubine duše, jako, jako mi je žao", napisala je Grande na Tviteru posle eksplozije. "Nemam reči".

"Ovo je bio varvarski napad, koji je namerno ciljao najranjivije u našem društvum, mlade ljude, decu, ispred pop koncerta", rekla je britanska sekretarka unutrašnje bezbednosti Amber Rud.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da su njene misli sa žrtvama onoga što je nazvala "užasnim terorističkim napadom". Mej i Džeremi Korbin, lider opozicione Laburističke partije, složili su se da obustave kampanju pred izbore koji se održavaju 8. juna.

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da prati situaciju u Mančesteru i da nema informacije o bilo kojoj "specifičnoj kredibilnoj pretnji" koncertnim prostorima u SAD.

Predsednik SAD, Donald Tramp, rekao je da su žrtve napada ubili "zli životni luzeri".

"Neću ih nazvati monstrumima, jer bi oni voleli taj termin, mislili bi da je to sjajano ime", rekao je Tramp. "Sada ću ih nazvati luzerima, jer to su oni".

Dodao je: "Ne možemo trpeti ni trenutak više pokolj nevinih ljudi".

"Svi su trčali i vrištali"

Nakon napada, mančesterska policija poslala je veliki broj policajaca tokom noći na mesto na kome se u jednom trenutku mislilo da će biti izvedena kontrolisana eksplozija predmeta za koji se kasnije ispostavilo da ne predstavlja ništa opasno.

From left, site of attack in Manchester, England.
From left, site of attack in Manchester, England.

Na video snimcima sa koncerta videle su se hiljade fanova kako pokušavaju da pobegnu iz zgrade. Neki gledaoci su viđeni kako hodaju oko zgrade u krvavoj odeći. Incident je izazvao haos u saobraćaju oko arene, dok je železnički saobraćaj otkazan.

Cipele, telefoni i jakne ostale su rasute po areni.

"Bila je to snažna eksplozija. Nastao je haos. Svi su trčali i vrištali pokušavajući da pobegnu odatle", ispričao je jedan od očevidaca za agenciju Rojters.

Zabrinuti roditelji koji su doveli decu na koncert preplavili su ulice ispred zgrade. Obližnji hotel otvorio je vrata za decu koja su tražila majke i očeve. Vozači taksija isključili su taksimetre i ponudili da voze ljude sa tragičnog koncerta gde god su želeli da se odvezu.

Britanski stepen uzbune na terorizam je podignut na "ozbiljan", drugi najviši nivo. Zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma sastaju se u Londonu.Taksisti su isključili svoje taksimetre nudeći slobodnu vožnju sa kobnog koncerta do lokacija po želji.

XS
SM
MD
LG