Linkovi

Da li je dim iz vejpa manje štetan od dima klasične cigarete?


Muškarac puši vejp, arhiva (REUTERS/Carl Recine)
Muškarac puši vejp, arhiva (REUTERS/Carl Recine)

Pre 60 godina, vodeći američki zdravstveni zvaničnik objavio je izveštaj koji je rasvetlio opasnosti koje sa sobom nose cigarete i doveo do velikih promena kada je reč o pušenju. Neki eksperti kažu da je danas takav izveštaj potreban i za vejpovanje, odnosno konzumaciju elektronskih cigareta.

Mnogi odrasli u SAD veruju da je nikotin u vejpu štetan, ako ne i štetniji od onog iz klasične cigarete. To, međutim, nije tačno. Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) i većina naučnika je saglasna: dokazi pokazuju da su elektronske cigarete mnogo manje opasne od tradicionalnih.

Ali, to ne znači da su potpuno bezopasne.

Stručnjaci za javno zdravlje nisu saglasni oko toga da li je vejp manje ili više štetan od cigarete, i takve informacije su preko potrebne, kaže Lorens Gostin, ekspert za javno zdravlje sa Univerziteta Džordžtaun.

"Mnogo je zbunjujućih poruka o vejpu, a izveštaj glavnog zdravtsvenog zvaničnika bi mogao da rasvetli slučaj", smatra Gostin.

Problem je u tome što se elektronske cigarete i vejpovi ne koriste dovoljno dugo da bi naučnici mogli da utvrde da li izazivaju rak pluća ili kardiovaskularne probleme.

Veliki izbor vejpova u prodavnici u Severnoj Karolini, jun 2023. (REUTERS/Arriana Mclymore/File Photo)
Veliki izbor vejpova u prodavnici u Severnoj Karolini, jun 2023. (REUTERS/Arriana Mclymore/File Photo)

Pušenje i vejpovanje

Pušenje cigareta je u Americi dugo opisivano kao vodeći uzrok smrti koje su mogle biti sprečene. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da godišnje od posledica pušenja umre 480.000 ljudi. Taj broj bi mogao da se smanji oko 2030. godine, pokazuje studija Amerčkog žurnala preventivne medicine, i to zahvaljujući decenijskom opadanju broja pušača.

Recimo, pre 60 godina, u SAD je pušilo oko 42 odsto odraslih i pepeljare su bile svuda.

Glavni zdravstveni zvaničnik Luter Teri je 1964. objavio izveštaj u kome je navedeno da pušenje uzrokuje bolest i smrt, i da vlada mora nešto da preduzme. Taj izveštaj se smatra prekretnicom jer su u narednim decenijama na paklice cigareta stavljana upozorenja, zabranjeno je reklamiranje cigareta, vlada je podigla porez na duvan i uvedene su restrikcije gde može da se puši.

Do 2022. godine, u Americi je pušilo oko 11 odsto ljudi.

Neki veruju da se to smanjenje dogodilo i zahvaljujući elektronskim cigaretama, od kojih je FDA mnoge odobrila kao manje štetne od cigareta.

Vejpovanje je postalo popularno od 2010-ih, kako među odraslima, tako i među tinejdžerima. Do 2014. godine, elektronske cigarete su prevazišle klasične kada je reč o omladini, a do 2019. vejpovalo je oko 28 odsto srednjoškolaca.

Nadležni su digli uzbunu, istovremeno se plašeći da će se mladi navučeni na nikotin ponovo okrenuti klasičnim cigaretama. To se nije desilo i sada puši samo oko 2 odsto srednjoškolaca, dok ih je pre 25 godina pušilo 35 odsto.

"I to je velika pobeda javnog zdravlja, skoro nezamisliva. Da nema elektronskih cigareta, mislim da bi se nadležni u zdravstvu hvalili time kako su uspeli da smanje broj dece pušača", kaže Kenet Vorner koji proučava oblast kontrole duvanskih proizvoda na Univerzitetu u Mičigenu.

Prednosti i mane vejpovanja

Cigarete se smatraju najsmrtonosnijim proizvodom ikada. Dim sadrži hiljade hemikalija, od kojih najmanje 69 može da izazove rak.

Dim iz vejpa, kako je utvrđeno, sadrži mnogo manje hemikalija i kancerogenih supstanci. Neke otrovne supstance se nalaze i u vejpu i u cigaretama, ali u dimu vejpa ih ima mnogo manje nego u dimu klasične cigarete.

Studije su pokazale da pušači koji potpuno pređu na vejp imaju bolji rad pluća i generalno poboljšanje zdravlja.

"Više volim da vidim nekoga ko vejpuje, nego puši Marlboro. Nemam dileme da je vejpovanje bezbednije", kaže Donald Šoplend koji je radio na pisanju izveštaja 1964.

Ali, kakve su opasnosti za one koji nikada nisu pušili?

Nekoliko stotina studija koje se bave vejpovanjem daju pomešanu sliku. Recimo, utvrđeno je pogoršanje bronhitisa i astme kod mladih ljudi koji vejpuju. Studije ukazuju i da vejpovanje može da vodi do srčanih oboljenja. Najveći razlog za brigu je nikotin koji stvara zavisnost i kod cigareta i kod vejpa.

Studije na životinjama su pokazale da izloženost adolescenata nikotinu može da utiče na razvoj dela mozga koji je odgovoran za pažnju, učenje i kontrolu impulsa. Neka istraživanja čak ukazuju na povezanost između vejpovanja i sindroma poremećaja pažnje ADHD, depresije i osećanja stresa. Ali, stručnjaci kažu da su ove studije limitirane i da je potrebno još raditi na njima.

Takođe, ne postoje jasni nalazi da vejpovanje zaista pomaže u odvikavanju od pušenja klasičnih cigareta.

Klasične i elektronske cigarete (AP Photo/Andrew Harnik, File)
Klasične i elektronske cigarete (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno upozorila na sve brži rast tržišta za elektronske cigarete, kao i na to da se mnoge prave u ukusima koji privlače mlade ljude.

Glavni zdravstveni zvaničnik SAD Vivek Marti je 2016. godine rekao da se mora raditi na prevenciji i smanjenju upotrebe elektronskih cigareta kod dece i mladih, jer je bilo koji oblik nikotina štetan za decu. Četiri meseca pre tog izveštaja, FDA je počela da radi na legalizovanju elektronskih cigareta, verujući da će pomoći pušačima. Ta agencija je odobrila nekoliko proizvoda, istovremeno odbijajući oko milion drugih. Kritičari kažu da je FDA nepoštena i nedosledna kada je reč o regulaciji proizvoda.

U međuvremenu, broj različitih elektronskih cigareta i vejpova u SAD je naglo skočio, najviše zbog uvoza iz Kine. Reč je o vejpovima za jednokratnu upotrebu koji imaju ukuse slatkiša. Ipak, broj mladih koji vejpuju se smanjio - prošle godine ih je bilo 10 odsto, a pretprošle 14 odsto.

"Teško je reći zašto je opao taj broj", kaže Stiven Kelder, istraživač sa Univerziteta u Teksasu. On je pomenuo porast hospitalizacija mladih koji su konzumirali vejpove sa THC-om, supstancom iz marihuane. Tada je utvrđeno da je problem bio u punjenjima za vejp sa crnog tržišta, koja su sadržala nedozvoljenu supstancu - koje nema u komercijalnim elektronskim cigaretama. Ali, to je moguć razlog zašto Amerikanci misle da e-cigarete nisu bezbedne.

Šeri Mejfild, 47-godišnja radnica u pošti koja puši klasične cigarete, seća se izveštaja iz 2019. o oboljevanju i smrti kod mladih.

"Vejpovanje apsolutno mora više da se proučava. Cigarete nisu bezbedne, ali bar znate da im treba nekoliko decenija da vam unište zdravlje", kaže ona.

Murtijeva kancelarija je u saopštenju navela da je izveštaj iz 1964. pokrenuo višedecenijsku raspravu o štetnim dejstvima cigareta, i sugerisala da je slično potrebno i za vejpovanje.

XS
SM
MD
LG