Linkovi

Rajnke: Nezakonite radnje Davidovića i Mićunovića omogućile korupciju i ruski uticaj


Džudi Rajzing Rajnke, tokom intervjua za Glas Amerike
Džudi Rajzing Rajnke, tokom intervjua za Glas Amerike

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke kazala je, obrazlažući odluku američkog Ministarstva finansija da uvede sankcije kontroverznim crnogorskim biznismenima Branislavu Mućunoviću i Miodragu Davidoviću, da su njihove "nezakonite aktivnosti omogućile korupciju u Crnoj Gori".

„Njihove nezakonite aktivnosti podrivaju demokratske institucije i otvaraju put malignom ruskom uticaju. Cilj ovih aktivnosti zasnovanih na dva izvršna naloga američke Vlade je zaista pokušaj da se podrže mir, stabinost i fundamentalno funkcionisanje demokratskih institucija u Crnoj Gori“, kazala je Rajzing Rajnke, odgovarajući na pitanja novinara.

Andrej Milović, ministar pravde u Vladi Crne Gore kazao je, komentarišući odluku SAD, da je to "stvar domaćih institucija".

„Vjerujem da sve institucije u Crnoj Gori treba da rade svoj posao, i po tom pitanju, tako da vidjećemo. Ja ne znam da li neko od njih ima neki predmet pred crnogorskim institucijama, ali to je opet pitanje za te institucije, a ne za ministarstvo pravde“, rekao je Milović.

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost unutrašnju politiku evropske i vanjske poslove, rekao je da ga "ne iznenađuje to što su SAD uvele sankcije Miodragu Daki Davidoviću i Branu Mićunoviću".

"Smatram da nadležni državni organi treba mnogo da rade, a manje da se priča posebno u dijelu onoga što je pomaganje daljoj efikasnoj borbi. Mi smo tek krenuli sa radom, imamo veliko nasleđe, kao i dvije velike organizovane kriminalne grupe. Proces izgradnje jakih institucija nije lak, ali je počeo. Ovakav potez Stejt departmenta ne iznenađuje", kazao je Bečić.

Kancelarija za kontrolu strane imovine, pri Sekretarijatu za finansije, sankcije je uvela Davidoviću jer je, kako se navodi, "decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru".

Mićunović je sankcionisan jer je, kako se navodi u saopštenju, decenijama bio jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije".

XS
SM
MD
LG