Linkovi

Protest protiv nasilja: Životi žena u Crnoj Gori ugroženi, nema vremena za čekanje


Protest ispred Skupštine Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Protest ispred Skupštine Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)

Crnogorske ženske organizacije organizovale su u četvrtak protest pod nazivom “Bezbjednost: pravo, ne privilegija”, u cilju sprečavanja nasilja nad ženama, adekvatnog kažnjavanja počinilaca i zaštite žrtava.

Poručeno je da su "životi žena ugroženi, da institucije ne funkcionišu i da nema više vremena za čekanje".

Protest je, kako navode, reakcija na niz brutalnih nasilnih događaja, od kojih su neki imali tragičan ishod i neadekvatan odgovor sistema, čiji je rezultat i odluka Višeg sudau Podgorici da muškarca koji je do smrti tukao trudnu supruga osudi na 12 godina zatvora.

Skup je organizovan uoči dolaska premijera Milojka Spajića u Skupštinu Crne Gore kako bi, u okviru premijerskog sata, odgovarao na pitanja poslanika.

Novi protest protiv nasilja nad ženama u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Organizatori protesta saopštili su da je "ignorisanje nasilja u samo proteklih šest godina koštalo života 15 žena u Crnoj Gori".

Predstavnice ženskih organizacija Spajiću su uručile "listu zahtjeva sa predlozima konkretnih mjera za sprječavanje nasilja".

"Nema više vremena za čekanje. Životi žena su ugroženi, institucije ne funkcionišu od vas očekujemo podršku i posvećenost ovoj temi ", kazala je predstavnica Centra za ženska prava Maja Raičević premijeru Spajiću prilikom njegovog dolaska u Skupštinu.

Premijer Spajić pozvao je predstavnice ženskih organizacija na sastanak kako bi, kako je rekao, "razmotrili sve probleme". Okupljeni traže da premijer sazove tematsku sjednicu i formira nacionalno tijelo za koordinaciju i sprečavanje svih vidova nasilja,

Oni, takođe, od Vlade zahtijevaju da se završe zakoni protiv femicida, rodno zasnovanog nasilja i govora mržnje i digitalnog nasilja. Traže i pokretanje programa za reintegraciju žrtava nasilja i servise za podršku djeci.

Protest ispred Skupštine Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Protest ispred Skupštine Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)

"Dok nam se institucije igraju 'gluvih telefona' neko pokušava da okrene 122, ili SOS liniju. Zahtjevamo sprovođenje kampanje protiv hladnog i vatrenog oružja. Zbog svih žrtava nasilja, svih koji nisu svjesni da to jesu, onih koji nemaju hrabrosti da se zauzmu za sebe ili onog do sebe, upućujemo zahtjeve. Siti smo obećanja, čekanja i nadanja da će nešto da se desi i situacija kojim svakodnevno svjedočimo. Gladni smo instutucionalne pažnje, umorni od obećanja, ali spremni i orni za promjene" , kazala je Elida Adrović iz Građanske inicijative "Posljednja kap".

Protesti u organizaciji crnogorskih ženskih organizacija počeli su nedavno, nakon što je Viši sud u Podgorici osudio Dalibora Nikolića na 12 godina zatvora jer je, sredinom januara prošle godine, osam sati tukao svoju 27- godišnju trudnu suprugu Zimritu Nerdu koja preminula od posledica prebijanja.

Ženske organizacije revoltirane su prvostepenom odlukom Višeg suda koji je Nikolića osudio zbog nasilja u porodici, dok ga je Više državno tužilaštvo optužnicom teretilo za teško ubistvo nevjenčane supruge Nerde.

XS
SM
MD
LG