Linkovi

EU o Crnoj Gori: U što kraćem roku očekujemo parlament i vladu posvećenu reformama


ARHIVA - Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj (Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
ARHIVA - Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj (Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj i komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji saopštili u srijedu da su vanredni parlamentarni izbori održani u nedjelju u Crnoj Gori bili “slobodni i mirni”, poručujući da EU očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje vlade “u najkraćem mogućem roku”.

EU u saopštenju navodi da su u Crnoj Gori 11. juna održani parlamentarni izbori, koji su bili slobodni i mirni, prema ocjeni domaćih i međunarodnih posmatrača akreditovanih od strane Državne izborne komisije.

“EU s nestrpljenjem očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade koja će biti sposobna i posvećena sprovođenju reformi povezanih s EU, u najkraćem mogućem roku”, piše u saopštenju.

Analiza: Kakvi su izazovi pred budućim crnogorskim vlastima?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Iz EU su poručili da “ohrabruju crnogorske političke učesnike da se brzo fokusiraju na izgradnju konsenzusa o prioritetnim aktivnostima potrebnim za napredak Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava”.

EU navodi da “izuzetno cijeni posvećenost Crne Gore putu ka članstvu u EU i spremna je da intenzivira svoju podršku njenom napretku, što je želja ogromne većine građana Crne Gore”.

Zajednička posmatračka misija OEBS-a/ODIHR-a, Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Savjeta Europe okarakterisala je izbore kao “konkurentne i dobro vođene, uprkos tome što su održani u kontekstu dugotrajne institucionalne i ustavne krize”.


U preliminarnim zaključcima međunarodne misije za posmatranje izbora takođe se navodi da je izborima efikasno upravljala izborna administracija, da je kampanja bila slobodna i da je biračima ponuđen širok izbor – uz opasku na polarizovani medijski ambijent.

Misija OEBS-a/ODIHR-a ponovo je istakla da “pravni okvir treba sveobuhvatno revidirati kako bi se riješio niza nedostataka i nedosljednosti”.

Nadalje, u preliminarnim zaključcima misije navodi se da je uključenost žena u politički proces u Crnoj Gori još uvijek niska i potkopana nedovoljnim naporima države i javnosti da se prevaziđu rodni stereotipi i neuspjehom većine političkih stranaka da promovišu učešće žena”, navodi se u saopštenju Borelja i Varheljija.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, Evropa sad će u parlamentu koji ima 81. mjesto imati 24 mandata, DPS 21, "Za budućnost Crne Gore" 13, koalicija Demokrata i URA-e 11, Bošnjačka stranka 6, SNP-Demos 2, Albanski forum 2, a Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa po jedan mandat.

XS
SM
MD
LG