Linkovi

Bridlav: NATO poštuje neutralnost Srbije


U razgovoru sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, Bridlav je istakao da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije.
U razgovoru sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, Bridlav je istakao da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije.

Tokom današnje posete Beogradu, komandant savezničke komande za operacije i Evropske komande Oružanih snaga SAD general Filip Bridlav je potvrdio da će KFOR i ubuduće odgovorno ispunjavati svoje obaveze u očuvanje bezbednosti na Kosovu.

U okviru posete regionu, komandant Savezničke komande za operacije i Evropske komande Oružanih snaga SAD general Filip Bridlav posetio je danas Beograd i razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tom prilikom izrazio nadu da će saradnja Vojske Srbije sa NATO, u okviru programa Partnerstvo za mir, biti unapređena u cilju dalje izgradnje kapaciteta za doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

U razgovoru sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, Bridlav je istakao da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije, a tokom razgovora je konstatovano da je bezbednosna situacija na ovim prostorima stabilna, ali da postoje određeni izazovi koji takvo stanje mogu prevedu u neko drugo, neželjeno stanje:

"Dotakli smo i određena pitanja migracija, koje isto tako mogu uticati na bezbednost na ovim prostorima. Saglasili smo se da samo zajedničkim delovanjem možemo preduprediti sve događaje koji mogu ugroziti bezbednost", izjavio je Bridlav.

A u Beograd je doputovao i novi ambasador SAD u Srbiji Kajl Rendolf Skot, koji je danas predao akreditivna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću:

"Imam čast da vam gospodine predsedniče uručim akreditivna pisma kojima me je njegova ekselencija, predsednik SAD Barak Obama akreditovao kao izvanrednog i opunomoćenog ambasadora SAD u Republici Srbiji."

Novi ambasador Skot je poliglota i dobar poznavalac evropskih pitanja, koji je iskustvo stekao tokom brojnih dužnosti širom Evrope i pri raznim međunarodnim organizacijama, a u promotivnom spotu američke Ambasade navodi se da će podržavati poboljšanje regionalnih odnosa i rad na pomirenju.

XS
SM
MD
LG