Linkovi

Huti gađali američki tanker u Adenskom zalivu, Iran osudio udare SAD i Britanije


Pristalice Huta prisustvuju mitingu protiv napada na delove Jemena pod njihovom kontrolom, u Sani, u Jemenu, 23. februara 2024.
Pristalice Huta prisustvuju mitingu protiv napada na delove Jemena pod njihovom kontrolom, u Sani, u Jemenu, 23. februara 2024.

Vojska Sjedinjenih Država saopštila je da su esktremisti Huti ispalili balističku raketu kasno u nedelju koja je verovatno bila usmerena ka tankeru u Adenskom zalivu, koji je u vlasništvu i kojim upravljaju SAD.

Američka Centralna komanda (USCENTCOM) u saopštenju je navela da je projektil pao ispred broda "M/V Torm Tor", ali nije načlinio nikakvu štetu i nije naneo nikakve povrede.

Centralna komanda takođe je objavila da su snage SAD oborile dve bespilotne letelice u nedelju uveče iznad južnog dela Crvenog mora, dok se treći dron srušio zbog "problema u letu".

"Ove akcije se preduzimaju da bi se zaštitila sloboda plovidbe i da bi međunarodne vode bile bezbednije za Mornaricu SAD i trgovačke brodove", saopštio je USCENTCOM.

Akcije su usledile dan pošto su američke i britanske snage izvele najnovije udare na ciljeve Huta u Jemenu, uključujući gađanje skladišta oružja, sistema protivvazdušne odbrane i sistema bespilotnih letelica.

Huti od novembra izvode napade na brodove u Crvenom moru u, kako kažu, znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Iran osudio udare SAD i Britanije na Jemen

Iran je u nedelju osudio najnovije udare Sjedinjenih Država i Britanije na Jemen, navodeći da se njima nastoji da se "eskaliraju tenzije i krize" u regionu.

Američke i britanske snage i u subotu su izvele nove udare na 18 ciljeva Huta u Jemenu, kao odgovor na talas napada grupe koju podržava Iran na brodove na Crvenom moru.

"Takvim napadima Amerika i Britanija nastoje da eskaliraju tenzije i krize u regionu i prošire obim rata i nestabilnosti", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u saopštenju.

"Svakako, ovakva proizvoljna i agresivna vojna operacija, osim pogoršanja nesigurnosti i nestabilnosti u regionu, neće postići ništa za ove zemlje agresore", dodao je Kanani.

On je dalje osudio Sjedinjene Države i Britaniju zbog neuspeha da "preduzmu hitnu i efikasnu akciju" da zaustave smrtonosnu kampanju Izraela u Gazi.

Huti saopštavaju da su njihovi napadi na brodove oko Crvenog mora podrška Palestincima u ratom razorenoj Gazi.

Izraelska vojna kampanja u Gazi počela je posle neviđenog terorističkog napada palestinske ekstremističke grupe Hamas 7. oktobra na južni Izrael.

Iran podržava Hamas, ali je negirao bilo kakvu umešanost u napad 7. oktobra.
Regionalne tenzije su porasle otkako je izbio rat, podstičući nasilje među grupama koje podržava Iran u Libanu, Iraku, Siriji i Jemenu.

Posle subotnjih napada, šef Pentagona Lojd Ostin rekao je SAD "neće oklevati da preduzme mere, po potrebi, da odbrani živote i slobodan tok trgovine u jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svetu".

Portparol vojske Huta Jahja Sari rekao je da će se napadi nastaviti sve dok u Gazi "ne prestane agresija".

Islamska republika Iran je ranije poručila da vidi svoju "dužnost" da podrži ono što naziva "grupama otpora" u regionu, ali insistira da su "nezavisne" u odlukama i delovanju.

U izveštaju su korišćeni neki materijali AFP-a.
XS
SM
MD
LG