Linkovi

Makron sa Vučićem u Parizu: Francuska će učiniti sve da Srbija i Kosovo ispune preuzete obaveze


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (L) i francuski predsednik Emanuel Makron (D) tokom susreta u Parizu (Foto: AFP/Sarah Meyssonnier)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (L) i francuski predsednik Emanuel Makron (D) tokom susreta u Parizu (Foto: AFP/Sarah Meyssonnier)

"Nemojte sumnjati u nameru Evrope da vas primi u svoje okrilje", poručio je francuski predsednik Emanuel Makron tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je u zvaničnoj poseti Francuskoj.

Makron je poručio da će Francuska učiniti sve kako bi obaveze koje su Kosovo i Srbija prezele sporazumima (Ohridski sporazum i aneks primene, prim. nov.) postignutim pre godinu dana, bile ispunjene, izvestila je agencija Fonet.

"U srcu našeg partnerstva je pristupanje Srbije EU i uloga Francuske u Uniji. Dok ukrajinski rat ulazi u treću godine, mi pokušavamo da ujedinimo našu Evropu i članstvo Srbije je u našem ineteresu", rekao je Makron.


Francuski predsednik je podvukao da se ne radi o nametnutom procesu, već slobodnom izboru, zbog čega je potpuno uveren u, kako je označio, važnu ulogu Srbije.

Makron se osvrnuo i na pitanje Kosova, rekavši da se radi o obećanju i zalogu za budućnost regiona.

Naglasio je značaj da svi učesnici napada u Banjskoj budu privedeni pravdi, ali i sa druge strane, prevazići tenzije nastale usled odluka kosovskih vlasti u vezi sa opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Nama su poznati uslovi tih obaveza, pozdravljam vaše obaveze, ali želim i da prištinske vlasti ispoštuju svoj deo i da izbori budu organizovani sa demokratskim legitimitetom, posebno u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom", rekao je francuski predsednik.

Odjeci napada u Banjskoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Predsednik Srbije je tokom zajedničkog obraćanja rekao da Kosovo nije ispunilo nijednu odredbu Ohridskog, niti prvog i drugog Briselskog sporazuma.

"Ne samo da nije ispunila nijednu tačku, već ta jedna strana je napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 odsto. Vi ste nam potom rekli, potpisujte peticiju, biće dovoljno da se raspišu izbori. Oni nam ni posle toga ne daju izbore, sprovode eksproprijaciju na severu Kosova i Metohije i dovode svoje policajce i vojnike, iako nemaju pravo", rekao je Vučić.

Rekao je i da se ne vodi istraga protiv osoba za koje tvrdi da su pucale na decu srpske nacionalnosti zato što su uoči verskog praznika Božića nosila Badnjak.

"Ne vodi se istraga povodom svih ranjavanja Srba i pominje se samo Banjska. Pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", ukazao je Vučić - govoreći o odluci kosovske Centralne banke da od februara jedino sredstvo plaćanja na Kosovu bude evro.

Srbi na Kosovu protestovali zbog ukidanja upotrebe dinara
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Tokom posete predsednika Srbije Francuskoj najavljeno je da će teme razgovora biti energetika, odbrana i polititičke teme.

Osim predsednika države delegaciju Srbije čini i ministar finansija u tehničkom mandatu Siniša Mali, koji je sa direktorom francuske kompanije EDF Lukom Remonom potpisao Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i francuske elektroprivrede o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

XS
SM
MD
LG