Linkovi

Srđi Popoviću nagrada za ideje


Srđa Popović, Manal al Šarif i Rašid al Ganuči zauzeli mesto na vrhu liste 100 globalnih mislilaca zbog aktivnog učestvovanja u "Arapskom proleću", Vašington 1.decembar 2011.
Srđa Popović, Manal al Šarif i Rašid al Ganuči zauzeli mesto na vrhu liste 100 globalnih mislilaca zbog aktivnog učestvovanja u "Arapskom proleću", Vašington 1.decembar 2011.

Godina na izmaku protekla je u znaku nenasilne borbe protiv represije na Bliskom istoku i pokreta za socijalnu pravdu u zapadnim zemljama – zaključak je sa skupa u organizaciji uglednog spoljnopolitičkog magazina “Forin polisi” na kojem je objavljena lista svetskih ličnosti koje su svojim idejama obeležile prošlu godinu. U samom vrhu liste 100 globalnih mislilaca našao se i jedan od lidera nekadašnjeg pokreta Otpor i izvršni direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju – CANVAS, Srđa Popović.

‘Loša godina za loše momke’, kaže Srđa Popović opisujući 2011. – godinu koja je, kako kaže, poslužila kao dokaz da nenasilna borba može da promeni svet.

Urednici spoljnopolitičkog magazina “Forin polisi” imaju slično mišljenje te su ovaj put napravili izuzetak i prvo mesto na listi 100 globalnih mislilaca dodelili grupi od 14 ljudi od kojih su 12 najistaknutiji aktivisti “Arapskog proleća” iz nekoliko zemalja, Srđa Popović i profesor Džin Šarp, čuveni teoretičar nenasilnog otpora.

U specijalnom izdanju "Forin polisija" povodom godišnje liste navodi se da je građanska pobuna u arapskim zemljama inspirisana i instruisana od centra koji vodi Popović.

"Moja organizacija CANVAS je radila širom Bliskog istoka, između ostalog sa grupom mladih Egipćana koja se zvala ‘6. april’. Mi nikada ne kažemo ljudima šta da rade. Mi iz našeg priručnika pomognemo ljudima da naprave svoja oruđa jer jedini način da nenasilna borba bude uspešna jeste da bude originalna, autentična i domaća", priča Popović.

Rašid al Ganuči
Rašid al Ganuči

Među prisutnima u Meridijan centru u Vašingtonu bio je još jedan dobitnik priznanja - šeik Rašid al Ganuči, lider tunižanske stranke al Nahda koja ima veliki uticaj u novoj koalicionoj vladi. Ganuči je na pitanje o egipatskim izborima i eventualnom ulasku egipatskog Muslimanskog bratstva u vladu, odgovorio istakavši mišljenje da ta organizacija nije previše radikalna kao što to neki smatraju.

“Ovi slobodni izbori mogli bi da postave demokratske temelje u arapskom svetu. Muslimansko bratstvo, koje je umerena i demokratska islamistička organizacija, moglo bi da utiče na ceo region i da nam omogući da se na pravi način borimo protiv terorizma", kaže Ganuči.

Od početka protesta na Bliskom istoku, analitičari i političari strahuju da mnoge arapske zemlje nisu dovoljno zrele za demokratiju. Srđa Popović se sa tim ne slaže.

“Mislim da je ono što je bitno da je ipak ta izborna demokratija nekakav način da kontrolišete vladu tako da ako dođu neki momci koji počnu da uvode šerijatski zakon - smenite ih na sledećim izborima.”

Aktivistkinja iz Saudijske Arabije, Manal al Šarif, koja se već dugo bori za prava žena, takođe dobitnica priznanja magazina “Forin polisi”, strahuje od mogućeg ishoda promena u arapskom svetu, ali ne gubi optimizam.

“Te ljude su diktatori kontrolisali decenijama, a onda su odjednom dobili slobodu. Mislim da i dalje učimo kako da budemo slobodni i kako da koristimo slobodu”, smatra Šarif.

Većina prisutnih na gala večeri u četvrtak u Vašingtonu složili su se da će najveći izazov sa kojim se zemlje arapskog sveta suočavaju biti to kako da uspešno svrgavanje diktatora pretvore u dugotrajnu i uspešnu tranziciju.

“Mislim da je velika lekcija 'Arapskog proleća' i onoga što se dogodilo u Srbiji da mi tek treba da istražimo šta je važno za tranziciju. Razlog zašto Srbija ima razumno uspešnu tranziciju jeste to što smo mi vrlo rano znali šta hoćemo i što smo, kao Otpor, odmah tu novu vladu pritisli da isporuči to što nam je obećala”, kaže Srđa Popović.

Među dobitnicima ovog priznanja našli su se i mnogobrojni državnici, među kojima su i američki predsednik Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel, zatim Bil Gejts, Mahmud Abas i drugi.

XS
SM
MD
LG