Linkovi

Amerika priznala novu rasu psa - lankaširskog goniča


Leks, lankaširski gonič (Foto: Michelle Barlak via AP)
Leks, lankaširski gonič (Foto: Michelle Barlak via AP)

Malog je rasta, jako je aktivan i ima veliki osmeh, a spreman je da se takmiči sa 200 drugih rasa pasa. Pozdravite lankaširskog goniča, najnoviju rasu koju je priznao Američki kinološki klub.

Organizacija je u sredu objavila da ova retka ovčarska rasa sada ispunjava uslove za hiljade izložbi pasa u SAD, uključujući istaknutu izložbu Kinološkog kluba Vestminstera.

Sa dugim telima i kratkim krznom koje je često crno i žuto, ovi čvrsto građeni psi imaju oblik malog korgija, visine 30 centimetara do ramena i imaju skoro 8 kilograma. Tokom istorije, pomagali na farmama jer su mogli da teraju stoku i pacove, a danas učestvuju u nizu sportova.

"Oni su hrabri mali psi, i veoma su inteligentni. Jako su slatki kada ih imate“, kaže Patriša Blenkenšip iz Flore u Misisipiju, koja ih uzgaja više od jedne decenije.

Njihov zvanični opis, ili standard rase, kako bi se te reklo u svetu odgajivača pasa, navodi da su hrabri, srećni, nežni prema vlasniku, a vlasnici kažu da se često smeju.

"Izuzetno su svestrani, učestvuju u svemu, mogu da njuše, ali i da zarone", kaže predsednica Američkog kluba lankaširskih goniča Šeril Bredberi. Ali ona savetuje da pas iz Lankašira mora da ima šta da radi, bilo da se radi o organizovanom psećem sportu ili jednostavno da šeta i dolazi sa svojim vlasnicima.

Psima znači da susreću različite ljude i pse, dodaje Bredberi, koja ih uzgaja u Platsmutu, u saveznoj državi Nebraska. Lankaširski goniči postoje vekovima u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde su sada smatraju retkom vrstom, pošto su u opasnosti da izumru tamo gde su nastali.

Britanski kinološki klub je poslednjih godina dodao u svoj registar u proseku samo 121 godišnje, a Američki kinološki klub kaže da ih ima samo oko 5.000 širom sveta.

XS
SM
MD
LG