Linkovi

Predsednik Obama se izvinio za bombardovanje bolnice


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama se izvinio organizaciji Lekari bez granica zbog bombardovanja medjunarodne humanitarne bolnice u kojoj su, prošlog vikenda u Kunduzu u Avganistanu, stradale 22 osobe.

Predstavnik Bele kuće Džoš Ernest je rekao da je predsednik Obama pozvao predsednicu te grupe Džoan Liu da bi “se izvinio i uputio izraze saučešća”.

“U ovom slučaju počinjena je greška i Sjedinjene Države su to priznale,” rekao je Džoš Ernest i istakao kako predsednik Obama “da želi da što pre utvrdi kako je došlo do nje.“

Predstavnik Bele kuće je takodje naveo da je predsednik Obama pozvao avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija da bi mu uputio izraze saučešća zbog gubitka nevinih života u subotnjem bombaškom napadu i pohvalio avganistanske snage zbog hrabrosti u borbi za kontrolu nad tim severnim avganistanskim gradom u sukobima sa Talibanom.

Lekari bez granica su danas apelovali da nezavisni panel sprovede istragu u skladu sa Ženevskom konvencijom.

“Nije prihvatljivo bombardovanje bolnice i ubistvo osoblja i pacijenata ne može da bude odbačeno kao kolateralna šteta i nemarno okarakterisano kao greška”, rekla je Džoan Liu pre razgovora sa američkim liderom.

Liu je istakla da činjenice napada moraju da budu istražene nepristrasno i nezavisno, te da Lekari bez granica ne mogu da se oslone na interne istrage koje sprovode SAD, Avganistan i NATO.

Lekari bez granica su takodje sugerisali da se ovo bombardovanje smatra ratnim zločinom, ali je Ernest rekao “niko nije pružio dokaze da je u pitanju bilo šta drugo do užasna, tragična greška.”

U medjuvremenu, američki funkcioneri sprovode istragu o tome da li je vojska prevazišla svoja ovlašćenja za upotrebu sile u Avganistanu kada je izvršila ovaj vazdušni napad.

XS
SM
MD
LG