Linkovi

Bajden potpisao prvu uredbu o regulisanju veštačke inteligencije


Predsjednik Džo Bajden govori o uredbi za regulisanje veštačke ineligencije (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Predsjednik Džo Bajden govori o uredbi za regulisanje veštačke ineligencije (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Predsednik Džo Bajden u ponedeljak je potpisao izvršnu uredbu o veštačkoj inteligenciji (AI) u nameri da se poveća bezbednost upotrebe nove tehnologije, dok se ujedno potrošači, radnici i manjinske grupe štite od rizika povezanih sa njom.

Uredbom se od programera AI sistema koji predstavljaju rizik za američku nacionalnu bezbednost, ekonomiju, javno zdravlje ili bezbednost, zahteva da rezultate svojih bezbednosnih testova dele sa američkom vladom, u skladu sa zakonom o proizvodnji za potrebe odbrane, pre nego što ih javno objave.

Agencijama se takođe nalaže da postave standarde za takve testove, i da razmatraju hemijske, biološke, radiološke, nuklearne i rizike za sajber bezbednost, saopšteno je iz Bele kuće.

"Da bi se iskoristile obećavajuće prednosti AI i izbegli rizici, moramo da regulišemo tu tehnologiju. U pogrešnim rukama, AI može da hakerima olakša da eksploatišu ranjivosti u softveru koji pokreće naše društvo", rekao je Bajden u Beloj kući.

Uredba predstavlja najnoviji korak Bajdenove administracije u uspostavljanju parametara za veštačku inteligenciju, koja se veoma brzo razvija i postaje sve popularnija u sredini u kojoj je, do sada, postojala veoma ograničena regulacija njenog razvoja i primene. Potez Bele kuće izazvao je meštovite reakcije privatnog sektora.

IBM je saopštio da se uredbom šalje "ključna poruka - da će američka vlada koristiti odgovornu veštačku inteligenciju".

NetChoice, nacionalna trgovinska asocijacija koja obuhvata velike tehnološke platforme, opisala je uredbu kao "birokratski spisak želja za AI", koji će "ugušiti nove kompanije, sprečiti konkurente da ulaze na tržište, i značajno povećati ovlašćenja federalne vlade nad američkim inovacijama".

Nova uredba prevazilazi do sada dobrovoljna obećanja kakva su dale AI kompanije kao što su OpenAI, Alfabet i Meta Platforme, koje su obećale da će staviti svoje oznake na sadržaj koji je proizvela veštačka inteligencija, kako bi tehnologija bila bezbednija.

Veštačka inteligencija analizira video sa policijskih kamera
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

U okviru uredbe, Sekretarijat za trgovinu će razviti "smernice za potvrdu verodostojnosti sadržaja" i označavanje sadržaja koje je proizvela veštačka inteligencija, saopštila je Bela kuća.

Zamenik šefa osoblja Bele kuće Brus Rid nazvao je uredbu, koja takođe razmatra probleme privatnosti, diskriminacije na stambenom tržištu i izmeštanja poslova, "najvećim skupom mera" koje je bilo koja vlada preuzela da bi osigurala bezbednost veštačke inteligencije.

Grupa sedam industrijalizovanih zemalja u ponedeljak će takođe dogovoriti kodeks ponašanja za kompanije koje razvijaju napredne sisteme veštačke inteligencije, navodi se u jednom dokumentu G7.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije, koji je razgovarao sa novinarima uoči zvaničnog objavljivanja uredbe, odbacio je kritike da je Evropa bila agresivnija u regulisanju veštačke inteligencije od Amerike.

Rekao je da izvršna uredba ima snagu zakona, i da Bela kuća veruje da je takođe neopohodno da se adekvatan zakon usvoji u Kongresu kako bi se regulisala veštačka inteligencija. Bajden takođe poziva Kongres da usvoji zakon o privatnosti podataka, saopštila je Bela kuća.

Američki zvaničnici su upozorili da veštačka inteligencija može da poveća rizik od postojanja predrasuda i kršenja građanskih prava, a Bajdenova uredba pokušava da taj problem reši pozivom za smernice stanodavcima, federalnim programima za beneficije, i federalnim podugovaračima "da vode računa da se algoritmi AI ne koriste za povećanje diskriminacije".

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris će prisustvovati globalnom samitu o veštačkoj inteligenciji u Britaniji ovde nedelje. Očekuje se da će Kina takođe imati svog predstavnika na sastanku, čiji je domaćin britanski premijer Riši Sunak.

Sunak je izjavio da samo vlade mogu da odgovaraju na rizike koje predstavlja AI, tehnologija za koju kaže da olakšava pravljenje hemijskog ili biološkog oružja, širenje straha, i koja bi, u najgorem slučaju, mogla da izmakne ljudskoj kontroli.

XS
SM
MD
LG